Recipe: Coffee and walnut cake

What I've noticed during my stays in England and from watching Bake Off is that the English bloody love their sponge cakes. Seriousl...

What I've noticed during my stays in England and from watching Bake Off is that the English bloody love their sponge cakes. Seriously. 

For me, an ideal cake is at least 50% cream* so I might not be the person who is impressed by a nicely baked sponge cake with the perfect icing and the smoothest buttercream. This coffee and walnut cake, however, was surprisingly delicious and even me, a self-confessed sponge hater, devoured several slices. The recipe we followed is from BBC food - find it here.

*or there is this think in Hungary that's called a krémes, which literally means creamy and it's well... basically custard and cream on puff pastry. And it's soooo good.


Angliai utazásaim (na jó, eddig kettő volt, az már többesszám, ugye?) és a Bake Off-okból egy dolgot figyeltem meg: az angolok nagyon szeretik a piskótát. Míg mondjuk számomra egy torta felének krémnek kell lennie*, egy klasszikus angol torta felépítése a következő lesz: egy vastag réteg piskóta (ha szerencsém van, akkor két réteg, és van közötte krém), krémmel/cukormázzal bevonva.

Ez a kávés-diós torta is ilyen - piskóta piskótával és dióval. De mivel én felügyeltem a készítését, került a két réteg közé is krém, meg kívülre is. És meglepően nagyon finom lett!


Kávés-diós torta
A receptet a BBC oldaláról fordítottam. [link]
Hozzávalók a piskótához:
- 225g vaj
- 225g cukor
- 4 tojás
- 50 ml erős espresso kávé
- 225g liszt + 1 teáskanál szódabikarbóna
- 75g dióbél

Hozzávalók a krémhez:
- 125g vaj
- 200g porcukor
- 50ml erős espresso kávé
- 12 db dióbél (a díszítéshez)
Elkészítés
1. Robotgéppel verjük fel a vajat és a cukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat - csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előzőt teljesen elkevertük a masszában!

2. Adjuk hozzá a kávét is és jól keverjük el

3. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet és a diót is

4. Felezzük meg a tésztát két tortaformában, és 180 fokon süssük 25-30 percig (vagy ameddig aranybarna nem lesz)

5. A vajkrémhez verjük fel a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a kávét és jól keverjük el

A díszítéshez: kenjük meg az egyik piskóta tetejét a krémmel, tegyük rá a másik piskótát. A megmaradt krém mehet a tetejére és az oldalára, a tetejére pedig mehet pár szem dió.


*vagy az egésznek, de akkor már krémesnek hívják a dolgot. :) 🍰

You Might Also Like

0 megjegyzés

Thank you for stopping by!